Miért kell egy vagyont fizetnem a weboldalamért?

2016. január 31. 14:16 - Chasetherabbit

A magyar Internetes közösség nagy átverése

 

cheating-couple.jpg

Miért tapasztalunk hatalmas ár - érték különbségeket az interneten, ha saját weboldal készítésén gondolkozunk?

 

Egyik ismerősöm asztalosként dolgozik és számára is világossá vált, hogy az internetes megjelenéssel növelheti vállalkozásának népszerűségét. Úgy döntött készített magának egy viszonylag egyszerű, de ugyanakkor mégis modern weboldalt. Egy végtelenül egyszerű flat design - nal ellátott honlapra gyakorlatilag 10 helyről 10 különböző árajánlatot kapott. Mivel óriási differenciál volt az árakban, nem tudott érdemi döntést hozni, melyik választás lenne a legmegfelelőbb.

Mondj olyat, amit nem szégyellsz, úgyis el fogja hinni!

 

A dolog érdekessége az, hogy nem pár ezer vagy tízezer forintos különbségekről beszélünk, hanem horribilis, akár 50 ezer forintos eltérések is voltak két weboldal ára között, holott teljesen ugyanarról az elképzelésről és tartalomról van szó... Miért van ez?

 

A tájékozatlanság kiszolgáltatottá tesz

 

notanadult_largewide.jpg

Magyarországon még mindig nagyon kevesen értenek igazán a jó honlap készítéshez vagy keresés optimalizáláshoz, így nincs kifejezetten nagy versenyhelyzet a piacon. Az már csak hab a tortán, hogy egy hétköznapi embernek fogalma sincs egy weboldal készítés valós költségéről és munkaidejéről.

Ez természetesen szabad teret enged azoknak a vállalatoknak vagy "vállalkozóknak" akik könnyedén dobálóznak akár több százezer forintos site - build árakkal. Márpedig nem kérdés, hogy a honlap kell! Ebből fakadóan képesek az emberek kifizetni akár három szoros árat is az adott szolgáltatásért.

Asztalos Sanyi és a bemutatkozó oldal.

 

Szóval eljött hozzám Sándor, a 10 különböző ajánlattal, hogy segítsek neki választani mert nem érti melyik lenne a legmegfelelőbb választás és egyébként is mi az a Wordpress meg a SEO és hogy miért nem tudnak a webes cégek emberi nyelven árajánlatot adni. Mosolyogtam egy jót és elmondtam neki, hogy igazából ehhez időre van szükségem, de meg fogom neki nézni.

Munka után töltöttem magamnak egy pohár bort és elővettem a Sanyi által már rongyosra gyűrt papírfecnit, ami vélhetően látott már szebb napokat is. Kitágult szemekkel meredtem a fecnire, amikor az árajánlatokat olvastam és majdnem kiesett a pohár a kezemből. Nem egy saját közösségi portált akar csak egy egyszerű weboldalt az isten szerelmére!

 

money.jpg

 

Néhány a "megbízható" webes cégek ajánlataiból

 

  • Wordpress template (ne írd ki magyarul a hétköznapi ember biztos megérti így is...), bemutatkozó oldal:100.000 FT + ÁFa
  • Drupal oldal + SEO  = 150.000 + ÁFA
  • Weboldal készítés ( 1 főoldal + 5 aloldal + kereső optimalizálás ) 20.000 forint. ( Áfával vagy áfa nélkül?)

 

Talán a legutolsó ajánlat volt a leginkább közérthető formában, noha ez annyira irreálisan olcsó, hogy szinte 100% az átverés esélye. Magát a weboldalt nem fogja tudni kihozni ennyi pénzből, pláne nem a keresőoptimalizálást.

Tehát felhívtam Sanyit és mondtam neki, hogy haver, ezzel még fogunk futni néhány kört, ahogy elnézem a dolgok állását... 

Tulajdonképpen egy egyszerű Wordpress ( közismert minta, későbbiekben írok róla) weboldal egy teljesen hétköznapi alap keresőoptimalizálással nem lehet több 50 ezer forintnál, természetesen ez függ a megjelenített effektektől és képektől is de még, ha ezeket hozzá adjuk akkor is maximum 70 ezer forintra jön ki, ha nem akarjuk megváltani a világot, csak egyszerűen megjelenni egy bemutatkozó site - al a világhálón.

Okozott nekünk egy kis fejtörést a magyar piac:) 

 

Tetszett a cikk? - Lájkolj minket Facebookon!

Olvasd el többi bejegyzésünket is:

Seo és minden, ami mögötte van

8 szempont, amivel felturbózhatod weboldaladat

A tökéletes főoldal titka

Mi fán terem a kulcsszó?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://crazyit.blog.hu/api/trackback/id/tr228337874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.10.26. 12:05:33

Bár sok oldalt nem csináltam, de egy dolgot megtanultam belőle.
Sokszor, nem a kódolás, vagy a seo a nehéz (azt tényleg csak meg kell csinálni, azt kész), hanem a megrendelő.

Ha nem ért hozzá (ugye azért keres meg), akkor olyan dolgokat is elvár, amik nem az én ügyem, pl.: webtárhelyet helyette intézzem, meg én írjam meg a bemutatkozó szövegét is. Ekkor tudom, hogy a pénz nem fog pótolni, mert a hajmat tépem egy idő után majd.
Sok esetben ilyenkor az is előjöm, hogy az XP-jével IE9-et használ és emiatt abban is jónak kell lennie (megtörtént eset, csak nem iE9, de mindegy is).
Szóval ebben az esetben egy jó alapos elmagyarázással kell kezdeni, hogy mi-merre-hány méter és mi az én dolgom, meg mi az övé. Pl.: segíthetek tárhelyet, meg domain szolgáltatást választani, de neki kell szerződést kötnie. Ha értelmes, akkor is sok olyan téma előkerül majd, ami miatt megbánja az ember, hogy elkezdte az egészet.

Az se sokkal jobb, ha egy kicsit ért hozzá, mert akkor meg "remek" ötletei vannak. Mindent szerkeszteni akar ő maga az oldalon és mindent olcsón, jól és nagyon gyorsan csináljak meg. (Háromból csak kettő jön össze.)

Az optimális szerintem az, hogy tényleg sikerül előre tisztázni, hogy mit akar, ezért mennyit kérek és nem utólag kitalálni, hogy mégis kéne egy saját fórum is az oldalra hírlevél szolgáltatással együtt, amit persze ő tud kezelni teljes mértékben.
Nyilván lesz néhány plusz dolog (ez benne van mindig), de határokkal.

Szóval lehet, hogy Asztalos Sanyi az első kategória (nekem annak tűnik), ezért voltak magasabb árak is.
A 100e persze tényleg sok érte és a 20e sem reális, de a pl.: 70e a várható hajtépés miatt vállalható összeg.

Serrin 2016.10.26. 12:19:37

Egyébként, ha Sanyi dolgozna nekem, akkor ugyanúgy érezné a problémát, mert én meg az ő munkájához nem értek. Neki azért egyszerűbb dolga lenne, de pl.: fogalmam sincs a fafajtákról, stb.
Azt meg tudjuk, hogy egy szerelő, vagy asztalos, stb. mennyi pénzt el tud kérni 10 perces munkáért is. Csak azt kapja, amit ő is csinál, mert mindkettő egy szolgáltatás.

tif 2016.10.26. 13:06:33

Mi a helyzet sablonok készítésével? Pl kell egy Joomla template nekem ami mögött van 5-10 olda, az kb mennyiért reális?

bazsikaa 2016.10.26. 18:10:37

Serrin +1

Minden bizonnyal azokat az árajánlatokat nem csak hasraütve adták. Nem egyszer futottam bele olyan ügyfélbe, akinek 55 ezer forint "szívbemarkoló és pofátlanul magas" összeg volt, hiszen "ennek csak utánaolvasok és megcsinálhatom akár magamnak is"... nosza rajta. De az olyan is lesz, nem véletlenül van rengeteg igénytelen "bemutatkozó" oldal a magyar neten. :D a másik fele, amit Serrin írt, sokan beleokoskodnak, irreális dolgokat várnak el, menet közben az egészet újragondolják, aztán fel vannak háborodva ha két lehetőség elé állítom őket: 1) ráfizetsz még legalább 30-at, aztán minden variálásra órabért számolok fel, vagy 2) vidd a picsába az egészet és csináltasd meg azzal, akire gondolok.

Ha nincsenek ezek, akkor a legtöbb ügyfél elbízza magát, aztán azon kapom magam, hogy kész a projekt, kifizetnek, utánaszámolok és szidom az eget, hogy 280 forintért dolgoztam óránként...

Valóban ez egy szolgáltatás, ennyi az ára. Ha kell, kifizeted, ha nem, akkor nem. Én sem hüledezek, ha nem ingyen, vagy a felénél olcsóbban vállalja az asztalos az egyedi konyhabútoromat, mert az az ára. Keziccsókolom'
süti beállítások módosítása