Mitől lesz villámgyors a weboldalam?

2016. október 17. 08:03 - Chasetherabbit

Miért lassú a Wordpress és hogyan tehetem gyorsabbá?

 

Ebben a cikkünkben, olyan alapvető Wordpress optimalizálási trükköket osztunk meg veletek, amelyekkel néhány óra alatt óriási eredményeket tudtok elérni. A Wordpress mint tudjuk, egy nyílt forráskódú rendszer, ennek természetesen vannak a pozitívumai és hátrányai egyaránt. Azzal, hogy létrehoztad az első Wordpress oldaladat még nem végeztél. Nagyon fontos, hogy megfelelően optimalizált is legyen, hiszen lehet egy oldal szép, de ha lassú az legalább annyira rossz felhasználói élményt okoz a látogatóidnak, mint egy elavult design, vagy egy nem reszponzív online megjelenés. Leírásunk során, segítségünkre hívjuk a legnépszerűbb analizáló platformot a GT Metrics-et, hogy bemutassuk, hogy tehetitek gyorsabbá a weboldalatokat.

padlock-166882_1920.jpg

  1. Válassz megfelelő hosting szolgáltatót!

Sokan elintézik a tárhely kérdését annyival, hogy megrendelik az első szolgáltatónál, amit az interneten találnak és a lehető legolcsóbbat választják. Ennek egyszerű az oka. A legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy mekkora ráhatással lehet egy gyenge háttérszerver a weboldalukra. Manapság már kifejezetten ajánlott SSD tárhelyeket használni, hiszen egy megfelelően optimalizált oldallal ötvözve elképesztő sebesség növekedést érhetünk el. Íme néhány tárhely szolgáltató, akiket érdemes megemlíteni:

Godaddy

Hostgator

Webonic

Websas

Minden esetben nagyon segítőkész support részleggel fogtok találkozni, akik személyre szabott ajánlatot nyújtanak nektek.

1.jpg2. Óvakodjunk a túl sok Plugin használatától!

Nos, amikor elkezdjük szerkeszteni a weboldalunkat, észre fogjuk venni, hogy szinte minden ötletre, amelyet funkció vagy design alapon kitaláljuk, lesz plugin megoldás. Tudjuk, hogy egy nyílt forráskódú keretrendszerről beszélhetünk, amihez gyakorlatilag bárki írhat olyan plusz programot, amely ellát egy adott funkciót. Tulajdonképpen ez a plugin. Na de, miért is kell óvakodnunk tőle? A válasz egyszerű. Képzeljétek el, hogy 100 különböző ember ír egy weboldalhoz 100 különböző programot. Ezeknek a programoknak eltérő a struktúrája és mindegyik egy külön funkcióval bővíti a weboldalunkat. Minél több funkció, annál nagyobb terhelést jelent a weblapnak. Mit tehetünk? Gondosan válogassuk ki azokat, a plugineket, amelyeket használni akarunk és törekedjünk rá, hogy az elképzeléseinket ( vagy azok túlnyomó részét ) pluginek nélkül valósítsuk meg. Hosszabb munka, de higgyétek el, hogy megéri az áldozatot.

2.jpg3.A képek optimalizálása

Ennél a pontnál szoktak a legtöbben hibát elkövetni. A képfeltöltésnél. Nem is csoda, hiszen észre sem vesszük a hibát és általában utána szoktunk csodálkozni rajta, miért tölti be a képeket ennyire lassan a weboldalunk. Különösen a nagyobb terjedelmű blogoknál szokott kellemetlenségeket okozni. Kezdjük az elején. Szerkeszted a weboldaladat. Ma már rengeteg jó minőségű ingyenes képet tudunk letölteni az internetről. Egyszerűen csak behelyezzük a full HD képet egy szöveg mellé majd jól láthatóan egy kisebb verziója jelenik meg a weboldalunkon. Na oké, de rendben is vagyunk így? Mi történik ilyenkor? Nos, a képet behelyezzük a szöveg mellé, a Wordpress pedig automatikusan összenyomja azt, a megfelelő méretre. Viszont alapvetően nem csökken a feltöltött kép mérete! Képzeld el ha 100 látogatód érkezik egyszerre az oldaladra és 20 képet nyom össze automatikusan a Wordpress, minden egyes látogató oldalletöltésénél! Gyakorlatilag feleslegesen dolgozik a weboldalad és emészt fel erőforrást, ahelyett, hogy egyszerűen betöltené a megfelelően levágott képet, fotót.       

Mit tehetünk? Nem minden esetben tudjuk, hogy pontosan mekkora képre van szükségünk. Mi azt javasoljuk nektek, hogy használjátok a GT metrix weboldalát, mert képekre lebontva megmutatja, hol kell optimalizálni őket, sőt a jól levágott képet is le tudjátok tölteni, anélkül, hogy méreteznetek kellene.

Az „Optimize images” menüpontban fogjátok ezeket a képeket megtalálni.

3.jpg4.Használjuk a Cache funkciót!

A Cache tulajdonképpen azt jelenti, hogy az aktuális látogató böngészőjébe lementi az adott oldal képét, így legközelebb sokkal gyorsabban töltődik be. Ennek megoldása programozással is elérhető, de jelen cikkünkben olyan lehetőségeket kínálunk, amelyekkel bármely hétköznapi ember gyorsabbá teheti a weboldalát. Használjátok és telepítsétek ezt a plugint: https://hu.wordpress.org/plugins/w3-total-cache/

Következő cikkünkben egy részletesebb leírásban fogjuk szemléltetni a W3 pontos konfigurációját. Addig is használjátok a „default” beállítást.

4.jpg5.CDN használata

Mi is a CDN? A Content Delivery Network ,más szóval tartalom szállítási hálózat, úgynevezett „screenshotokat” , fényképeket készít weboldalad statikus elemeiről és elhelyezi őket egy felhőben, amely egy egész világra kiterjedő szerver hálózat erőforrásait használja.

 

Ennek a technológiának a segítségével mindig az éppen aktuális weboldal látogatóhoz, legközelebbi szerverről tölti be az oldalad képeit. Teljesen logikus, hogy ha egy Németországból érkező látogató tekinti meg a weboldaladat, nem mindegy, hogy egy német szerverről, vagy egy magyarországi erőforrásról tölti be az oldal elemeit. Természetesen néhány másodperc késés is végzetes lehet és látogatókat tudsz elveszteni, amennyiben nem töltődik be megfelelő sebességgel az oldalad. Pontosan ezért lesz nagy előny számodra ennek a technológiának a használata.

5.jpg6.Optimalizáljuk az adatbázist

 A Wordpress adatbázisa általában elég kaotikus, alapértelmezetten. Ennek leginkább az az oka, hogy alapvetően blogmotornak készült és minden egyes olyan információt lement, amelynek a megtartására egyáltalán nincs szükségünk. Ezzel még alapvetően nem is lenne baj, ha nem tenné meg ezt teljesen rendezetlenül. Egy nem megfelelően rendszerezett adatbázis struktúra pedig meghatványozza a munkamenetek mennyiségét, amely természetesen ismét csak lelassítja a weboldalunkat. A koncepció halálosan egyszerű. Képzeld el, hogy keresed a kedvenc könyvedet egy könyvtárban, ahol semmilyen rendszer vagy kategória nincs, egyszerűen csak fel vannak dobálva a könyvek a polcokra. Mennyivel több időt vesz igénybe így megtalálni, ha mindent át kell nézned, mintha egyszerűen csak megtalálnád az adott kategóriát, az író nevét és máris szűkítenéd a lehetőségeket kb. 90%-al. Az adatbázis pontosan így működik. Javasoljuk a WP-Optimize  plugin használatát, amely megfelelően rendszeri az adataidat.

6.jpg7.Óvatosan a különböző funkciókkal!

Természetes, hogy szeretnénk a saját oldalunkat minél, szebbé, részletgazdagabbá tenni. De nem szabad túlzásokba esnünk sem! Alapvetően az emberek szeretnek görgetni, ez nem kérdés, mindazonáltal nem szükségszerű, hogy mindenhol sliderek, „pörgő ikonok” és effektek legyenek. Nyugodtan használjuk őket, de mindig tartsuk szem előtt, hogy  a jól megírt tartalom és marketing fontosabb, ráadásul nem is okoz terhelést a weboldalunknak. Mi maximum 7 postot ajánlunk egy adott aloldalra, amennyiben nem blogról beszélünk.

 az-internet-es-felhasznalasanak-fejlodese-evrol-evre.jpg

Reméljük sikerült ezzel az összefoglalóval segítenünk nektek. Nagyon sok téves sztereotípia terjeng a Wordpress „lassúságáról”, pontosan azért mert kevesen figyelnek oda, hogy megfelelően optimalizálják azt. Természetesen ezzel még nem zárult le teljesen a kör, hamarosan megjelenik új cikkünk, amely még részletesebben elmerül a témában és egy kis seo-t is belekeverünk a levesbeJ Addig is vigyázzatok magadra és nyugodtan kérdezzetek, ha valami nem világos a cikkel kapcsolatosan!

Köszönjük, hogy elolvastad!

Tetszett a cikk?Lájkolj minket Facebookon!

Rólunk

Ízelítő korábbi bejegyzéseinkből:

7 IOS applikáció, amely gazdaggá tette feltalálóját.

Mi fán terem a kulcsszó?

A tökéletes főoldal titka

8 kiváló tipp, amivel felturbózhatod a weboldaladat!

Seo és minden, ami mögötte van...

Miért kell egy vagyont fizetnem a weboldalamért?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://crazyit.blog.hu/api/trackback/id/tr6911672894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása